Sivananda Yoga

Sivananda yoga is een vorm van hatha yoga, het is een klassieke en traditionele Yogastijl. De grondleggers van Sivananda yoga zijn Swami Sivananda en zijn leerling Swami Vishnu Devananda, één van India’s grootste Yoga Meesters van het moderne India. In Nederland is Sivananda yoga niet heel erg bekend, maar internationaal gezien is Sivananda yoga wel een bekende yogastroming. De Sivananda organisatie heeft verscheidene ashrams en centra over de hele wereld, waar iedereen terecht kan voor yogavakanties, retraites en -opleidingen. Zie www.sivananda.org

Heel kenmerkend voor Sivananda yoga is de vaste lesopbouw:

Beginontspanning
ademhalingsoefeningen
Zonnegroet
asana’s (houdingen)
Uitgebreide, meditatieve eindontspanning

De beginontspanning is bedoeld om alle spanningen en vermoeidheid van je af te laten glijden, zodat je je vanuit ontspanning kunt gaan inspannen. Met de ademhalingsoefeningen verbeter je onder meer je longcapaciteit. De zonnegroet is een dynamische reeks van houdingen achter elkaar uitgevoerd, en is bedoeld als opwarming voor de asana’s. De 12 asana’s zijn houdingen die wat langer aangehouden worden. Ze zijn zodanig opgebouwd dat alle spieren van je lichaam zowel aangespannen (sterker maken) als gestretcht (flexibiliteit) worden. De oefeningen zijn onder meer gericht op het soepel maken van de rug, een belangrijke basis voor een gezond lichaam. Elke les wordt afgesloten met een uitgebreide, geleide meditatieve ontspanning van ca. 15 minuten.

De vaste lesopbouw is allerminst saai. Integendeel, het stelt je in staat de oefeningen grondig te leren kennen. Daardoor kun je geleidelijk je aandacht gaan verleggen van het uitvoeren van de oefeningen (in het begin) naar het naar binnen keren van je aandacht en het vergroten van je concentratie en innerlijke rust. Zo leer je steeds opnieuw, ook na jaren van yoga-beoefening, nieuwe aspecten van jezelf kennen, zowel lichamelijk als mentaal.De houdingen veranderen niet, jijzelf wel!
In Sivananda yoga worden de houdingen wat langer aangehouden, varierend van een halve tot enkele minuten. Hierdoor werken de houdingen niet alleen op je spieren, maar ook op dieperliggende weefsels zoals je gewrichten, zenuwen en inwendige organen. Na bijna elke houding wordt kort gerust waardoor je lichaam het effect van de houding goed kan ondergaan.

Comments are closed.